Deppigt

Känner att det är muntra inlägg här!.. Känner mig lite hängig pga situationen... Ska lägga mig vid poolen om en stund och slappa. Men först muntrar jag upp mig själv med lite gamla bilder på mina otroligt söta katter! Minns inte att dem varit såhär små nästan...


Gandalf 12 veckor gammal


Ingolf 17 veckor gammal


Gandalf och Ingolf i julas


Gandalf i somras


Ingolf i somras


Jag börjar småskratta för mig själv varje gång jag ser denna bild på Gandalf. Han hade förmodligen blivit stucken av en geting eller liknande, förra sommaren. Det såg ut som att han snusade!

Mexico

Om en vecka och några timmar så är jag på väg mot Mexico! Det ska bli så skönt att träffa Jox några dagar!

Men det kändes ju bra att han jag var tvungen att gå till för att fixa med mitt visum så att jag får komma tillbaka till USA varnade för Mexico och var orolig för mig... Han sa att jag skulle vara en vandrande ATM-maskin (alltså bankomat) för mexikanarna pga mitt utseende (alltså för att jag är vit). Tanten i receptionen tipsade mig sedan om att ta med mig ett gevär ("Bring your rifle!"). Haha Jag hoppas dem överdriver!


Se så fridfullt det ser ut!

Skottlossning på UT

I måndags var hela skolan skakad av vad som hände på "grannuniversitetet" UT (University of Texas). En galning sprang genom universitetsområdet och sköt mot folk han mötte, för att sedan skjuta sig själv... Obehagligt!

Idag hände något konstigt också, men jag tror inte det har med något sånt här att göra. Men man blir lite paranoid... När vi hade lektion så kom det in en polis och frågade om allt var bra. -Öh, ja.. Sen gick han igen. Sen när vi slutade så såg jag i ett annat klassrum att det stod poliser och ambulansmän med en bår... Undra vad som hade hänt...

Möte med Equestrian Team

Ikväll har jag varit på möte om allt som händer med Equestrian Team i höst.

  • Produkter som dem ska beställa och vi sedan kan köpa.
    -T-shirts
    -Piké-tröjor
    -Jackor
  • Första (och enda som jag förstod det) hemma-showen är 30 oktober då måste alla närvara (är det konstigt? Tydligen för amerikaner! Dem hade haft jätte problem förra året med att få folk att ställa upp).
  • De rabblade upp vilka som skulle få åka till första showen som är 23 october. Jag blev lite besviken att jag inte var med, men jag ger inte upp. Nästan alla i teamet vill tävla så det är hård konkurrens om platserna. Och jag tror bara dem hade 3-4 platser på "start-nivån" på engelska sidan. Men dem sa att det kommer förändras vilka som är med i lagen eftersom att dem vill toppa lagen varje tävling. Är det någon som inte gör bra ifrån sig på träning åker dem ur show teamet och är det någon som gör bra ifrån sig på träning så får dem vara med.

  • När dem tänder julbelysningen på skolan så ska vi sälja varmchoklad där för att samla in pengar.

Nu ska jag göra mig lite kvälls snacks sen läsa lite ur min underbara bok, Breaking Dawn.

Angående utrustningen


Det enda vi rider med är repgrimma och ett grimskaft i repgrimman undertill. Tränset har hon bara på sig för att vänja sig vid att ha det i munnen, vi använder det inte. Det kanske ser ut som att hon har en bosal eller liknande på sig, men det är bara för att den här repgrimman är flätad med något vitt (råhud? men det brukar vara hårt va? den här är mjuk) på nosen. När Chris ser att vi förstår principen med att rida med en hand, alltså bara inverka åt ett håll åt gången så får vi knyta fast grimskaftet så att det bildar "tyglar". Men fortfarande så att båda ändar sitter fast under grimman, inte på sidorna.

Det var tråkigt att vår lektion idag blev inställd... Såg verkligen fram emot att få åka ut dit igen!.. Måndag blir nästa lektion nu... Jaja.

Dagens pass med fröken

Det går framåt med stormsteg för lilla fröken. Nu går hon att styra och byta varv med, mest genom att bara använda skänklarna. Igår fick jag hjälp av Peyton att få henne i trav och det gick bra. Han fick driva på henne från marken men idag så har vi travat runt rundcorallen helt själva! Utan problem. Stoppen sitter, för hon är världens lataste egentligen.. Men man måste alltid vara säker på att dem förstår vad som betyder stopp, ifall dem en dag skulle bli rädda för något och skena iväg..

Idag tränade vi lite grann med att säcka våra hästar. Chris gick omkring i rundcorallerna med en pinne med en plastpåse på längst ut. Min enda uppgift när jag red var att vända Fröken mot "det läskiga". När hon spände sig eller ville röra på sig så fortsatte Chris vifta och när hon slutade och stod still tog han ett steg tillbaka och släppte på så sätt trycket på henne (alltså gav henne belöning för det bra beteendet).


Hon är inte lätt att ta kort på... Hon ska hela tiden hänga med ca en meter efter en... Men det är inte så att hon är jobbig och är i ens personliga område, hon är bara väldigt trogen.


Man får helt enkelt stanna och sedan gå fort ifrån henne, då får man en sån här fin bild mitt i gången... Det gick absolut inte att ta en bild från sidan... haha


Eller så kan man ju hoppa upp på staketet och fota henne uppifrån. Hon är en liten pärla.

Vilken helg!

Vi åkte till Austin och gick ut fredag kväll. Det var en klubb med den högsta volym jag någonsin varit med om! Min tröja vibrerade, allt vibrerade.. Man blev typ döv... Tur vi inte var där så länge. Sen gick vi till hotellet igen när dem stängde. För att sammanfatta helgen; lite saker tappades och någon fick en skada sådär, men annars en kanon helg! Vi hade jätte kul! :) Bodde på Embassy Suites Hotel downtown (alltså mitt i smeten), kanoners! Här kommer lite bilder:


I bilen på vägen till Austin, det gömmer sig ett berg till vänster upp genom molnen


Austin by night


En annan vy över Austin och floden som rinner genom staden


Marknad på 6th Street


Mer marknad. Det här måste nog vara amerikanernas favorit-tält för minst en (ofta fler) varje dag har på sig en regnbågsfärgad batik-tröja på någon av mina lektioner. Var inte batik bara populärt under 60-70-talet då det var inne att vara hippie? Det är i alla fall inte snyggt eller inne nu! Man ska inte beskylla amerikaner att ha bra klädsmak...


Alamo Drafthouse Cinema - man kan köpa öl inne på biografen! Tusan att vi inte hann gå dit...


Klubben vi gick till fredagkväll


Vi var in i Lance Armstrongs cykelbutik, Mellow Johnny's Bike Shop (Pappa fick en liten souvenir)


En stad vi stannade i på hemvägen hade flera sånna här fina rådjur(?) målade i olika mönster och färger


Vår fina hyrbil! Vi skulle egentligen köra en Chevrolet Impala, men fick denna Dodge Journey istället, mycket skön bil att köra! Andra gången i mitt liv jag kör automat, superenkelt!


Hundratals vindkraftverk på vägen hem, bara en bråkdel av alla syns. Det var lika många på andra sidan vägen också.

Snipp, snapp, snut, så var bildvisningen slut! :)

Hyrbil

Imorgon hämtar vi ut vår hyrbil "at noon" och sen drar vi när M är klar med sina lektioner vid 1 pm. Men var vi ska åka är än osäkert... Vi planerade ju att åka till Dallas, men nu har vi bara fått höra negativa saker om Dallas så nu kanske vi åker till Austin eller San Antonio istället... Tiden får utvisa.

Jag har inga lektioner imorgon, så det är skönt! Däremot missar jag min ridlektion imorgon... Mindre roligt. Ciao så länge!


Några fula fiskar i hamnen på Råå i somras

Regn idag igen...


Jag vill inte ens gå ut idag, så jag bjuder på en bild från mitt fönster...

Övervinna rädslor

Jag trodde aldrig att jag skulle vilja eller skulle kunna lägga en häst ner.. Men det var ganska häftigt och inte alls så hemskt som jag föreställt mig. Nu skulle jag faktiskt vilja göra det själv istället för att göra det tillsammans med någon. Jag får kli i fingrarna när någon inte förstår exakt när man borde släppa trycket och inte pressa mer. Det var nog därför hon skyggade bakåt idag i full karriär... Jaja, en annan dag kommer jag få möjlighet att göra det. Chris är en lätt person att ha att göra med!

Nu ska jag snart möta upp de andra svenskarna under "bågarna" för att gå och äta middag på något ställe. Antingen blir det Stangel/Murdough eller Murray som vanligt. Ha det fint!

6666 Sales

På lördag är det auktion på Four Sixes Ranch. Under fredag eftermiddag visas hästarna och sen på lördag så auktioneras dem ut. Det är coolt att det ligger en landningsbana i anslutning till auktionsområdet, så det kommer en del dit med privata flygplan. Hästarna går för olika priser, dem dyra går från 15 000 - 25 000 dollar. Men då är det "saddle broke horses" och vissa även "kid broke". En "kid broke palomino" får man betala otroligt mycket för.

Four Sixes Ranch hemsida går det att se alla hästar som ska auktioneras ut på bild samt lite kort fakta om deras stam osv. Hade varit jätte kul att se, men vi åker ju som sagt till Dallas på fredag. Jag funderar om jag ska försöka övertala dem andra att stanna till i Guthrie på väg till Dallas på fredag och kolla lite på hästarna där...


Regn

Idag var tanken att jag skulle rida det bruna stoet på den stora ridplanen men eftersom att det har regnat från och till under hela dagen så gjorde vi lite markarbete istället. Chris började visa hur han brukar lasta sina hästar. Sen var tanken att alla skulle prova att lasta sina hästar. Men medan vi väntade på att få tillgång till trailern så la vi ner våra hästar, en i taget.

Lilla fröken brun tyckte att detta var hemskt och skyggade bakåt i full karriär... Hon fastnade även med ena bakhoven i lassot efter att hon börjat skutta framåt så hon ramlade omkull... Det var första gången hon la sig... Väldigt ofrivilligt från allas håll. Jag och Courtney hjälptes åt på Fröken brun. Men sen så gick det bättre! Chris la först ner henne en gång sen gjorde vi det igen och då gick det betydligt mycket bättre. Inget skyggande och inget skuttande. När hon väl låg ner så ville hon inte kliva upp. Det är tydligen väldigt avslappnande för hästar att läggas ner. Hon låg där som en död häst, Chris tog av sig hatten och började prata om vilken fin häst hon varit... :) Jag satt och gosade med henne medan hon låg på marken med huvudet i sanden. Kliade henne överallt, kollade tänderna, lyssnade på hjärtat, osv. SUPERMYSIGT! (Dixie blir ett projekt när jag kommer hem, hö hö...)

Sen när jag skulle lasta Fröken så blev jag riktigt förbannad... Jag har gått fram med henne till transporten så att hon ska få lukta på den. Jag har grimskaftet i vänster hand och "pinnen" i höger hand. Jag ville bara låta henne lukta på transporten och få henne att inse att den inte är farlig för att sen be henne snällt att gå in och se om det fungerade. Men så kommer Courtney från ingenstans och tar grimskaftet ur min hand och går in i transporten för att "dra" in henne... Då lämnade jag allt och gick och ställde mig på sidan... Jag har inte tänkt att stå i närheten av hästen samtidigt som hon gör något som jag tycker är fel. Jag vill inte att hästen kopplar ihop mig med något negativt. Så hon fick hålla på...och det fungerade inte särskilt bra... Så Chris kom och hjälpte henne efter ett tag... Jag blev riktigt besviken på att hon bokstavligt talat tog grimskaftet ur min hand när jag stod och var på väg att börja jobba med henne, riktigt dålig stil...

Aja, nu ska jag nog duscha och sen ta en pn. En annan Chris säger att jag är på väg att få "the flu" som han hade förra veckan eftersom att jag har hosta, det var så det började för honom... Så jag ska ta det lugnt och äta mkt frukt... För på fredag hyr vi bil och åker till DALLAS! Yeay! :)

Vad händer annars då?

Det har blivit väldigt mycket hästsnack senaste dagarna. Men det händer inte så mycket annat... Jag har haft sån hemlängtan sen i lördags så jag har bara suttit och surat... Men det blev lite bättre när lektionerna kom igång igår.


Dagens pass med "Miss Brown"


Miss Brown längst till höger

 

Idag jobbade jag med samma märr som igår. Mycket trevlig idag också. Nästan lat.. Var trött och inte alls engagerad att rida idag men det gick över efter ett litet tag!

 

Idag satte vi bett i munnarna på våra unghästar för första gången! Dem fick ha tränset på sig och joxa runt bäst dem ville. Min hon tyckte det var riktigt läbbigt och ville ha ut bettet ur munnen... Men det gick ju rätt dåligt när hon hade tränset på sig... Så till slut gav hon upp och fann sig i att ha det i munnen. När jag sen skulle ta av henne tränset så ville hon inte släppa bettet, utan stod och sög på bettet... Det är positivt i alla fall!

 

Sedan fick några av oss rida på den bruna valacken, utan att hålla i oss. Chris "föste" på han så han gick framåt i rundcorallen. Vi fick rida med händerna på huvudet, rakt ut, peka åt olika håll, på höfterna och sen byta håll genom att titta åt det hållet och använda skänklarna. Han är så snäll den där valacken! Han kommer bli en stoppare (tror Chris i alla fall) för när man sätter sig ner på han och säger "Whoa" så stannar han. Och han stannar redan bra, med bakbenen under sig, på väg mot slide stop. Super kul! Bara kring 2-3 år gammal än...

 

Min lilla dam idag var latare än latast. Hon ville helst stå och mysa mest hela tiden. Så det gjorde vi väl också ganska mycket, men samtidigt så gjorde vi nyttiga saker. Så som lyfta hovar, flexade halsen, flyttade bakbenen, flyttade frambenen, fladdrade med stigbyglarna, hoppade upp och hängde på henne, osv.

 

Men jag red också ett tag. Vi började i skritt och jobbade vidare från var vi slutade igår. Igår hade vi problem att gå framåt. Vi gick i stort sett i små cirklar hela tiden! Men idag så gick det bättre. Jag började använda skänklarna lite mer för att styra henne och fick flippa över grimskaftet snabbt några gånger över huvudet för att styra henne "rakt" fram. Rakt och rakt...i alla fall inte i små cirklar! Det gick bra faktiskt och till slut kunde vi "vända genom volten" i rundcorallen och byta varv.

 

Som avslutning så tog jag upp henne i trav och travade runt lite i rundcorallen. Men eftersom att hon är så seg så fick jag kasta änden på grimskaftet fram och tillbaka över mina höfter för att väcka henne till liv och få fram henne i trav. Vi vill ju inte använda skänklarna för att få fram dem i trav från början när vi rider in dem, utan dem ska sammankoppla skänklarna med att svänga. Men när hon väl kom upp i trav hade hon en lugn och sansad trav och därifrån så gjorde jag en "one rein stop" genom att föra min hand längs grimskaftet mot grimman och sedan ta ett grepp och höja min armbåge för att visa henne vad jag vill och sedan lägga handen mot låret tills hon stannat och ger slack i tygeln.

 

När vi flexar dem från marken så gör vi samma sak med armbågen, att vi höjer upp den, innan vi tar i grimskaftet för att ge dem en möjlighet att ge efter utan att vi behöver ta i grimskaftet. Detta funkar ganska ofta. Men bryr dem sig inte om att man höjer armbågen och lyfter grimskaftet så får man ju självklart ta i grimskaftet. Men bryr dem sig ändå inte så tycker Chris att vi ska göra en "karate chop" istället för att hänga i grimskaftet. Denna flexgrej blir ju "one rein stop" när man sitter upp så det är ju viktigt att hästen har respekt för grimskaftet och inte skiter i det hälften av gångerna för då är det stor risk att man råkar illa ut när man sätter sig upp och kanske hamnar i en ovan situation för hästen... Detta är grunden för vår säkerhet som ryttare.

 

Ska bara tillägga att Miss Brown fick ha på sig tränset medan vi red idag, men jag hade repgrimman under med grimskaftet i. Så i stort sett hade hon bara bettet i munnen för att vänja sig. Vi vill inte rida med träns och bett för tidigt så att man förstör något...


Det bruna stoet

Idag blev det så att jag arbetade med det bruna stoet (utan vitt ben). Hon var trevlig, men hade lite problem med att förstå att hon skulle flytta frambenen åt sidan. Så vi jobbade ganska mycket med det och det gick bra tillslut. Det fanns inte så mycket annat att klaga på hos detta lilla söta sto. Hon var jätte mysig och lugn. Satt upp på henne tre gånger och red runt lite i rundcorallen. Eller förresten, vi hade ganska stora problem från början med att gå rak fram. Hon ville väldigt gärna återvända till grinden mot hagen, där feta Roany stod. Men till slut så gillade hon läget och det gick bra att rida runt hela rundcorallen. Jag fick slänga över grimskaftet över huvudet några gånger fram och tillbaka för att få henne att gå rak, men när hon väl fattade poängen så behövde jag inte det längre. Travade några steg med henne också, men ville inte pressa henne för mycket så det fick räcka.

Mycket trevlig unghäst. Avslutade med att borsta av hela henne och hon verkade gilla det, stod helt stilla och hängde med huvudet.


Hästen längst till höger tränade jag med idag

Chris visade oss idag att använda en pinne för att öka "människans personliga område". När hästen står still så kliar man med pinnen på pannan och halsen men går hästen fram så viftar man med pinnen för att visa först "fjäderlätt", backar inte hästen undan då gör man det lite hårdare, alltså petar på grimskaftet kanske. Backar inte hästen undan då så kan man slå på spännet av grimskaftet för att göra det ännu tydligare och direkt hästen tar ett steg bakåt slutar man och kliar hästen igen på pannan eller halsen. Detta går också att göra genom att "slå" mot frambenen. Man börjar i luften, backar inte hästen slår man lätt på benen, backar den inte undan då slår man lite hårdare osv, tills den backar undan då slutar man och klappar hästen för att den gjort rätt. Alltså gå undan för tryck.

Nu ska jag hoppa i duschen sen måste jag gå till biblioteket och skriva ut min quiz som ska lämnas in imorgon. Jag måste, men jag vet inte om jag orkar.. Jag skulle kunna göra det imorgon efter min första lektion kanske... Om inte biblioteket är fullt då... En annan sak som jag måste göra idag är träna... Måste träna 2 h i veckan på gymmet för att vara med i Equestrian Team.

Varm choklad

Mums! Har druckit varm choklad till frukost samt två ostmackor. Har preparerat väskan med tic tac och vatten, så kanske jag överlever lektionen utan hostanfall...

Ska dra nu i alla fall!


Morgondagg på bladet

Förkylning på gång?

Förhoppningsvis inte... Men det känns så! Jag gick till Walmart idag och handlade: apelsin, banan, jordgubbar, te, honung, "oboy" som man sätter i varmt vatten, Tic Tac och lite yoghurt. Så min kropp ska få lite vitaminer och något varmt till halsen.

Det är ett annorlunda land USA... När jag gick hem från Walmart så stannade en bil och frågade om jag behövde skjuts. Jag tacka artigt nej, om än det hade varit jätte skönt att få åka bil hem! Varför ska jag alltid bestämma mig för att gå till Walmart på eftermiddagen då det är som varmast? I alla fall så några kvarter senare stannar en annan bil och frågar om mitt nr och en dejt. Men det tackade jag då absolut nej till, läskig typ.

Nu ska jag plugga lite färger på hästar. Vi har en bonus-quiz imorgon på hästars färger eftersom att klassen var så dålig på förra quizen. Men jag tror inte att jag var en av dem dåliga eftersom jag hade 13,2 av 15 rätt. Jag hade sammanlagt 6 fel på hela quizen.

God natt! Ha en trevlig dag!

Hemlängtan

Jag saknar mina hästar och mina katter...


Ingolf och jag på solstolen i somras


Min underbara Gandhi


Mys på hög nivå! (Jag älskar denna bilden)


Dixie och jag på ridtur i skogen i somras


R.I.P älskade Tanja

Gårdagens Football-match

TTU förlorade med 14-24 igår... Tech gjorde två touch downs och två pluspoäng efter varje touch down. Texas Longhorns däremot gjorde 3 touch downs, 3 pluspoäng samt ett field goal. Alla Red Raider fans var väldigt besvikna efter matchen... Jag tror att båda lagen spelade väldigt dåligt, men uppenbarligen spelade Tech sämre. Texas Longhorns är rankade 6:a totalt och Tech är inte ens rankade (jag tror det är 30 lag som är rankade), så det var väl ganska väntat med förlust tycker jag även om alla hoppas på vinst.

Vi tog oss däremot in på arenan igår! Men, vi fick ingenstans att sitta eller stå.. Så vi stod bakom läktarna med poliserna typ. Vi såg en kvart (vilket tar ungefär en timme med alla reklampauser som ska göras för att matchen visas på tv), sedan gick vi hem och såg resten på tv:n i mittenhuset på Carpenter.

Här kommer några bilder från gårdagens match:


Kan garantera att det var fullsatt igår


Röda läktare = Red Raiders fans


Det är svårt att se men längst ner en bit till vänster står the Masked Rider


Här syns the Masked Rider bättre, nere till vänster (otroligt miljötränad häst, står helt lugnt trots läktare omkring sig som rymmer ca 60 000 pers som gapar och skriker i princip hela matchen)


Tech gjorde touch down, då sprang dem över planen med en gigantisk flagga samt ett helt gäng med tjejer och killar som gjorde volter


Hästsko på asfalten mot arenan


Hästskorna leder mot arenan, vi är på väg hem..

Game day!

Såhär kläs Roy Rogers statyn på skolan inför varje match:







Matchen börjar klockan 7 pm, så 40 minuter kvar. Det betyder alltså att vi inte kommer att ta oss in på arenan. Så vi kommer väl se matchen på tv istället. Aja, ska ta och vakna till liv nu efter min 2 timmar långa pn!

Fotografering idag

Här kommer ett litet smakprov, sedan ska jag ta en pn innan matchen ikväll.



Älskar fåglarna och molnet i bakgrunden








Tidig morgon imorgon

Kan man skriva så?

Kristen kommer och hämtar upp mig klockan 7.00 am... Vi ska åka utanför Lubbock och ta lite landskapsbilder till vår Photography-kurs. Bäst att jag pallrar mig i säng snart!

Ha en bra dag!


Jag gick ut och tog några testbilder på "utställningen" av hus och rancher just på andra sidan motorvägen från oss för några dagar sedan.


Ett tåg från samma "utställning"

TTU vs UT

Imorgon spelar Texas Tech University mot University of Texas = Årets match här

Det är redan helt galet mycket folk i stan och folk har campat utanför arenan i en vecka för att få bra platser imorgon. Matchen börjar 19.00 och insläppet börjar 17.00, men folk står i kö från tidig morgon för att ens komma in... Vi funderar än hur vi ska göra imorgon...stå i kö hela dagen eller sitta hemma hos någon och se matchen på tv samt dricka en öl... Tailgaten är från 15-18 och vill man gå dit så kan man förmodligen inte ta sig in på arenan sen... Det är ca 22 000 undergraduates här + alla graduates, men bara 14 000 platser för studenter på arenan.. Svårt val hur vi gör imorgon! Vi får se!


Bild från förra matchen, imorgon kommer det vara ännu galnare

Dagens träning

Sitter och vräker i mig en Sonic burger med tater tots och milkshake. Kalla mig fet den som vill, men gott är det! Och värd det är jag också.

Har ridit ca 1,5 h idag. Idag fick jag rida Rio, en mörkbrun stor valack. Tror han borde vara Thoroughbred eller något fullblod med tanke på hur han ser ut. Super trevlig häst! Men jag kände redan i skritten och traven att han var sned och stel och skulle ha problem med vänster galoppen, vilket han också hade.. Men höger galoppen gick bra.

Grunden i all träning vi gör är styrka hos ryttaren. Till att börja med så står vi upp i två-punkt-sits i skritten, för att sedan göra det i traven också. Sedan varierar vi mellan lättridning, två-punkt-sits, olika kombinationer därimellan (typ stå 3, sitt 2) och idag satt vi ner ett varv också (wow!). I galoppen däremot så satt vi ner. Halva gruppen får trava i två-punkt-sits medan andra halvan galopperar och sen tvärt om.

Det tar rätt så bra i benen dessa träningar! Mina knän är helt slut.. Mina anklar med! Mitt stora problem är att jag inte pressar ner hälarna nog mycket och att jag måste luta mig mer framåt. Jag har lite för mycket dressyrsits inpräntad i ryggmärgen. Men det blev bättre efter dagens träning! "Ett problem är början på en lösning?" Jag vill få en bra balanserad och varierad sits. Så att jag kan skifta från att rida dressyr till att rida western till att rida hunter osv.

Hur som helst så var mer än halva gruppen försenad idag.. Det var jag, V och två tjejer till som var i ridhuset klara med hästarna 4 pm. Så dem andra, typ 5 stycken, fick straffrida med superkorta stigläder (typ jockey-style) de sista 30 min när vi som kom i tid fick gå in med våra hästar och sadla av. Men detta var tydligen ett undantag... I fortsättningen kommer hela gruppen att straffas om någon kommer för sent... Tummen ner för det!

Dem ser väldigt seriöst på att vi fungerar som en grupp och hjälps åt. När vi sedan åker ut och tävlar så kommer man få olika och nya hästar så dem vill att vi ska vara förberedda på att kunna anpassa oss efter att rida alla möjliga typer av hästar. Och att vi ska vara starka nog att kunna imponera på domarna. Varje vecka måste vi gymma 2 h... Vi har ett formulär som dem på Rec center måste fylla i med in- och ut-tid och underskrift när vi varit där.

Nä, nu ska jag duscha sen ut i natten! (Dock tidig morgon imorgon för att åka iväg och fota med K...)

Träning snart

Jag sitter och gör i stort sett ingenting. Klockan 3 pm kommer V och hämtar upp mig, så då ska vi ut till Equestrian Center för att rida. Idag är det som vanligt "hunt seat" träning 4 - 6 pm. Kommer förmodligen bli jobbigt, men det är i alla fall inte lika varmt som det var förra veckan! Jag har ändå bunkrat upp med en stor powerade så att jag kanske inte svimmar...

Ska inviga mina nya stövlar idag! Mina Cavallo-stövlar funkade inte så bra att rida "hunt seat" i, alldelens för stela.. Men jag vill ju att de ska vara stela när jag ska rida dressyr, så därför fick det bli ett par nya som jag kan rida med här så jag inte förstör mina fina Cavallo. :)

Hej så länge! Kan kanske ta lite bilder ute på Equestrian Center idag, hörs när vi hörs!


Mina nya ridstövlar

Lägger snabbt in några bilder på mina nya stövlar. Beställde dem i måndags eftermiddag och idag vid tre-tiden var dem framme, mindre än 3 dygn senare! Plus för den snabba frakten.


Nysmorda


Gillar resåren längs hela skaftet


Taskig komposition av hålen!

Ha en bra dag!

Photography and Video Production

Why am I writing in english? I have no idea!

Idag har jag haft fotografi och videoproduktion, hel skoj! På fotokursen kollade vi bara på en massa bilder idag och fick inspiration till vårt assignment vi har till på torsdag. På lördag morgon ska jag och Kristen åka utanför Lubbock och ta en massa fina (hoppas jag) landskaps- och strukturbilder. Vi ska även ta en massa bilder på strukturer på skolan. Texas Tech kryllar av skulpturer och statyer överallt på campus.

I video production-kursen fick vi i uppgift att gå ut och ta en massa olika shots, samt intervjua varandra. Det var roligt! Vår intervju blev nog inte den bästa i världshistorien, men vi hade kul i alla fall! På tisdag ska vi lära oss mer om editing. Jag är sämst på att översätta orden de använder på lektionerna till svenska, ni får helt enkelt ha överseende med det.

Nu ska jag gå ner och göra mig lite lunch..


För alltid i mitt hjärta...

Dagen som varit

Det har faktiskt inte hänt så mycket idag.. Jag hade en quiz i Introductory Horse Management imorse, tror jag hade ungefär 5 fel av 46. Det var några frågor som var lite knepiga att förstå, för mig i alla fall... Eller så är jag bara oallmänbildad; Where is the registry of APHA? Say what?! Men nu vet jag i alla fall! Sen blandade jag ihop Missouri Fox Trotter och Tennessee Walking Horse.. Äh, jag kan alltid göra final exam i fall jag vill höja mitt betyg.

Nu ska jag lägga mig och se någon serie sen sova.. Ha en bra dag!

Dagens pass (ons 15 sept)

Idag tränade jag med samma valack som igår. Han är super snäll och lugn som en filbunke. Hoppade upp rätt snabbt på honom idag, efter kanske 20-30 min. Red runt med han på ridplanen (igår var vi bara i rundkorallen). Tränade att stanna, för en tygel. Alltså lägga handen på låret och hålla tills han stannar och står still. Vi rider ju alltid i repgrimma på dessa unga hästar. Sedan flyttade jag undan bakbenen från skänkeln, samtidigt som han har huvudet böjt. Efter det så travade vi, gjorde lite inåt-volter (annars har vi alltid grimskaftet mot staketet för att kunna rädda knäna om hästen skulle få för sig att göra något dumt eller skena iväg). Denna herre är väldigt lat och bekväm vilket resulterar i att han gärna vill stanna när man gör volter, men det gick bra. Hellre att dem stannar än skenar iväg. Efter att vi gjort volter som fungerade bra åt båda hållen så gjorde vi rakspår över hela arenan. Tog fäste på en punkt och försökte rida så rakt som möjligt dit. I början försöker vi använda så lite ben som möjligt för att komma fram i skritt eller trav, men i denna övning använda jag benen lite för att styra honom och få honom att gå rakt. Lite svårt på annat sätt när man bara har en tygel. Men det funkade kanon också! Det kommer bli en superhärlig häst detta! Han stoppar bra också! (Chris gjorde några stopp med han samt galopperade utan grimma! Observera att hästen är 2 år..)

Det var roligt idag! Men förmodligen den varmaste dagen hittills (det är ca 31 grader nu när solen gått ner...undra hur varmt det var idag mitt på dagen...)! Det är illa när man kommer hem och man har problem att få av sig jeansen för att dem klibbar fast av all svett... Jag längtar tills det kommer lite svalare väder hit, eller i alla fall just när vi ska ha denna lektionen för det är olidligt att stå ute i solen när det är 35 grader i skuggan. Och vi står ju inte bara heller, utan vi arbetar och rider...


Tummen upp för denna duktiga häst!

Visste ni...

Visste Ni att det är förbjudet att slakta hästar i hela USA?!

Så det finns alltså inte hamburger-kött (alltså häst) att köpa i hela USA! Dem ser på hästar likadant som hundar och katter, alltså att dem är husdjur och att man inte äter dem. Man äter inte ett husdjur som älskar en tycker dem. Ganska konstigt tycker jag... Men denna lag har också gjort att priset på hästar har gått ner otroligt mycket i USA! Du kan köpa en häst för 100 dollar (som idag är ungefär lika med 715 kr)! Det är billigt!

Nu ska jag lägga mig och läsa och sen sova. Ha en bra dag!

Tater Tots


MUMS!


Eller som de kallar dem på Sonic; Sonic Tots.
"If french fries came from France, then Sonic Tots must have come from AWESOME because they are awesome." Jag håller fullständigt med! (De är säkert jätte nyttiga också...)

Dagens pass (tis 14 sept)

Har gjort en egen kategori för denna kursen nu så jag kan samla alla inlägg där.


Tyvärr en stolpe mitt i bilden, men det var den enda bilden med alla tre bruna hästar på så jag kunde skilja ut han... Det är han i mitten iaf!

Idag fick jag träna med en ung 2 åring, en utav de bruna... Nu vet jag hur man kan se skillnad på dem! Det är två helbruna, men en är valack och en ett sto, den tredje bruna hästen som är ett sto har lite vitt på vänster bak.

Men i alla fall jag fick den bruna valacken. Han är riden några gånger så jag gick ganska fort fram idag. Gjorde flexövningen några gånger, flyttade bakbenen i samband med flexövningen, la på sadel och fladdrade med stigbyglarna för att förbereda honom, flyttade bakbenen med stigbyglarna, flyttade frambenen från stigbyglarna, hängde i stigbyglarna, satte tån i stigbygeln och ställde mig i den och sedan satte jag mig upp. Red i bara repgrimma för att inte förstöra något med bett. För att stanna så böjer vi huvudet till sidan, sen kastar man grimskaftet över huvudet för att byta sida, osv.

Jag är jätte trött nu och smutsig, så jag ska ta och hoppa in i duschen. Det var roligt att rida idag i alla fall om än bara i skritt! Det var en snäll häst, som helst av allt ville stanna och stå still i värmen! Det ville egentligen jag också, fast helst i skuggan... Höll på att svimma mot slutet, efter att ha varit ute i strålande solsken (+33 i skuggan) i nästan 2 h och arbetat med hästen... Duschen NU! Ha det bra.

Föltuggning

Kom bara att tänka på att när en häst föltuggar så har jag lärt mig att det betyder att hästen visar underkastelse. Men Chris han säger alltid när hästen gör det att "nu har hästen bestämt sig; antingen så kommer han vilja döda mig eller så går han med på vad jag ber om". Värt att tänka på.

Ikväll börjar GOSSIP GIRL om här i USA!!! Jippi! Så om 50 minuter sitter vi bänkade framför tv:n i det gemensamma huset.

Dagens pass


Roany

Idag fick vi jobba lite mer självständigt med hästarna. Det var jätte kul! Vi har dock inte fått några fler hästar än, så vi var några hästar kort. Chris sa att alla kunde ta en häst, vilken som helst utom Roany... Vem fick Roany? Jo, jag! Men hon var trevlig. Hon är, som kanske sagt tidigare, redan riden lite, så hon var rätt lätt att jobba. Hon är dock flockens överhuvud och var tvungen att ha koll på vad alla andra hästar gjorde... Det fick jag jobba lite med. Jag gjorde "flex-övningen" när hon började fokusera på något annat eller gnägga. Det fungerade bra.

Kastade även grimskaftet förbi ansiktet för att byta sida och för att träna dem att inte bli rädda om något kommer mot/framför ansiktet på dem. Vi flyttade även bakbenen genom att använda tummen som en "sporre" i magen. Detta gör vi för att förbereda dem på sidförande skänklar när man senare ska rida dem.

För att flytta bakbenen så gör man först "flex-övningen" där de ska flexa huvudet mot bogen/magen, sedan håller man kvar handen där så att de har huvudet mot en, detta som en säkerhetsåtgärd ifall hästen vill sparka dig för då kan du bara ta lite i grimskaftet och deras bakben kommer automatiskt att flytta sig utåt och bort från dig. Jag behövde dock knappt hålla något tryck i grimskaftet under denna övning och ändå flexade Roany. Men när du håller handen där och hästen står still så sätter du tummen i sidan, något längre bak än var skänkeln i vanliga fall tar, och väntar på att hästen flyttar sina bakben. Så fort du märker och gärna innan hästen flyttat bakbenen släpper du tummen och börjar gnida med handflatan där istället för att lugna hästen och berätta för den att den gjorde rätt. Så fort hästen stannat igen, så släpper du handen och "trycket" i grimskaftet och backar undan, för att berömma hästen och ge den "space". När hästen gör rätt får den vara ifred. Sedan flyttar man tummen närmare och närmare den "normala" position som skänkeln har för att flytta bakbenen. Men detta behöver man inte stressa med på en dag.

Vi gjorde även lite arbete på volt. Jag skickade iväg Roany i grimskaftet runt mig, sedan för att få henne att stanna och vända sig mot mig så tog jag ett steg mot magen/rumpan på henne, "som att jag ska attackera henne". Man kan också göra en rörelse med "den bakre" armen mot magen/rumpan för att förstärka rörelsen. Såhär kan man göra för att hästen försöker alltid skydda sina inälvor om den blir attackerad och därmed kommer hästen att vända magen/baken bort från dig för att skydda sig. Därefter skickade jag iväg Roany åt andra hållet och gjorde samma sak där för att stanna och få henne att vända sig mot mig igen.

Jag vette tusan om det går att förstå något av det jag förklarat... (Men jag skriver ner detta mycket för att jag själv ska kunna gå tillbaka och läsa hur vi gjorde ifall jag mot all förmodan skulle glömma bort något..)

Ha en bra dag!

Världens mest kända häst

Igår glömde jag tyvärr publicera vilka hästar som vi tog upp under lektionen som världens mest kända hästar. Men här kommer svaren! Några hästar som Ni gissade på var:

Hidalgo, King P-234, Wimpy, Järvsöfaks (känd häst, men vi är i Texas...så nä, den togs inte upp!), Victory Tilly, Milton, Black beauty, Pegasus... Och många fler.

Men det var först på sista inlägget som några hästar prickades in! Nämligen Sea Biscuit, Secretariat och Dash for Cash!

Den som flest i vår klass tyckte var världens mest kända häst var: Seabiscuit! Alla har väl sett filmen?! Gör det annars.

Sen kom:
  • Secretariat - (kommer på film nu i höst!) Han var en mycket framgångsfull galoppör. Han hade bred bringa, långa ben och efter hans död då han obducerades så såg man att han hade betydligt mycket större hjärta än en vanlig häst, vilket bidrog till att han kunde ta till sig mer syre. Man studerade även hans gång när han levde och den var så nära perfekt man kan komma (dvs. inga ben som slängs åt höger eller vänster, eller vrids på något konstigt sätt).
  • Dash for Cash - Sprint Quarter Horse. Han levde sina sista år på Four Sixes Ranch och för att han inte skulle bli upprörd över flytten (det kan vara påfrestande för en gammal hingst att flytta) så byggde man en exakt kopia av hans gamla stall där. Det finns nu en överdimensionerad bronsstaty av Dash for Cash på Four Sixes Ranch infart.
  • Doc Bar - framstående Quarter Horse, avlad för sprint men även fin halter-häst
  • Tornado - Zorro's häst
  • Trigger - Roy Roger's häst
  • Silver - från The Lone Ranger
  • Traveller - krigshäst som var med under the Civil War
  • Comanche - blandning mustang/morgan, "the only horse who survived General George Armstrong Custer's detachment of the United States 7th Cavalry at the Battle of the Little Bighorn". Han är en av två hästar i USA:s historia som begravts med "full military honors".
  • Midnight Matador - Detta årets "Masked Rider" häst (kanske inte världskänd, men väldigt känd runt om i Texas men även USA. The Masked Rider ligger på 9:e plats över maskotar i USA!)

Midnight Matador utanför SUB (Student Union Building) och biblioteket i förra veckan

4 miles

Idag avverkade jag 4 miles powerwalk på spåret inomhus. Det tog ganska precis 60 min. Nu ska jag duscha sen gå till Murray för att äta lite middag.


Helvete!

1.55 minuter hann spelas innan det började buffra igen... Det är som att vara tillbaka på 90-talet det här...om inte värre...

Tror jag ska lägga ner några minuter mer på min inlämning imorgon i Introductory Horse Management. Jag får extra credits för att jag var på Cowboy Symposium igår, bara jag skriver 0,5-1 sida om det. Jag har skrivit en halv sida nu, men nog kan jag ju skriva lite till...

På onsdag har vi quiz på färger (på hästar såklart). Vi utgår ifrån AQHA:s färgkarta.

Röda färger:
  • Sorrel
  • Chestnut
  • Palomino (en "cream-gen"; cr)
  • Cremello (två "cream-gener"; crcr. Det krävs alltså två palominos för att avkomman ska kunna bli cremello.)
  • Red dun
  • Red roan (Rnrn = roan, RnRn= dödligt, fölet föds aldrig)
Svarta färger:
  • Bay
  • Brown
  • Black
  • Buckskin (en "cream-gen" cr)
  • Perlino (två "cream-gener" crcr. Samma här, det krävs två buckskin för att avkomman ska kunna bli perlino.)
  • Dun
  • Grullo (uttalas grew yo eller grew ya)
  • Bay roan
  • Blue roan
Grå färger:
  • Gray (GrGr eller Grgr. GrGr tros bli vit snabbare.)

Brunchen

Jag försöker att fördriva tiden lite medan jag väntar på att Kobra sommar ska buffra lite så att jag kan se det utan massa hack. Brunchen idag var inte världens nyttigaste:
  1. Omelett med bacon och tomat
  2. Belgisk våffla med sirap
  3. Brownie med frosting
  4. Gurka, minimorötter och keso (nog brunchens nyttigaste!)
  5. Rostad macka med jordnötssmör och jordgubbssylt
  6. Apelsinjuice
  7. Hash Browns (ungefär som våra potatisbullar fast lite mer friterade och rektangulära...)
  8. Fruktsallad
Kalorierna för den brunchen ska man inte räkna på!

Starbucks

Just nu sitter jag på Starbucks och gör i stort sett ingenting... Jag njuter av en kaffe med caramel-smak och half and half (alltså hälften mjölk hälften grädde) i. Jag är ganska uttråkad men det finns inget bättre i lägenheten att göra. Jag tänkte nog gå ut och gå senare ikväll när det inte är så varmt längre.

Men just nu försöker jag att se något program på internet, men internet suger så hemskt mycket här i USA att ett program som är 45 minuter tar 1,5 h att se för att det buffrar var 4 minut typ... Kanal 5 Play buffrar inte ens i förväg om man pausar... Jag försökte mig på att se Ullared men gav upp redan innan programmet ens börjat. Igår såg jag Kungarna av Tylösand och det tog 1,5 h att se trots att prgrammet bara var ca 40-45 minuter... Annars så brukar jag starta någon serie på surfthechannel.com och pausa så att det får buffra medan jag är på skolan eller är och äter typ. För det tar timmar för programmen att buffra klart... Dagens i-landsproblem, fast ibland undrar jag om inte USA är ett u-land...

Klädkod

English:
  • Breeches (preferably beige, khaki or black.)
  • Tall leather riding boots or Paddock boots with half chaps
  • Preferably collared polo shirt with short or long sleeves or nice hole free, clean t-shirt - all of which should be preferably tucked in with a belt. (No sleeveless shirts or tank tops. Please also keep your mid-drifts to yourself.)
  • ASTM/SEI approved helmet with preferably tucked up into helmet with hair net or in a neat low bun. (no loose hairs blowing in your face please, use some bobby-pins.)
  • Ladies: Appropriate undergarment that do their job well and remain unseen.
Det är bara i USA som det här skulle hända; att man får en lapp med instruktioner i hur och vilken färg man ska klä sig i för att rida lektion.

Nu ska jag börja bege mig mot Starbucks för att göra lite söndagsplugg.. På vägen dit ska vi stanna till vid en dorm som har brunch också. Jag är superhungrig! Ha det bra!

Promenad

Jag fick ett il att träna så jag har promenerat dryga 3 miles nyss (1 mile = 1,609 km). Det tog ca 55 min. Jag har träningsvärk i benen från ridningen igår, så det var skönt att promenera och mjuka upp musklerna lite. Nu är det dags att komma i form. Det ska inte vara så tungt att rida som det var igår, fast i och för sig så var det jätte varmt också!.. Och jag vägrar att bli fet under tiden jag är här i fetmans land... All mat dryper mer eller mindre av fett här. Har hört någonstans att folk som flyttar till USA i genomsnitt går upp 10 kg på ett år... Så det är väl bäst att väga upp den feta maten med lite motion i alla fall.

Nä, nu ska jag gå och duscha och sen se klart filmen jag började se tidigare. God natt!

Cowboy Symposium

Idag låter jag några bilder berätta om dagen. Jag och V besökte Cowboy Symposium; tittade på hästar och westernprylar samt käkade god mat.






På skylten står det: "We don't rent pigs"


The Four Sixes Ranch var och höll en demonstration i ridning av unghäst




Supersnygg filt (se miniatyrbilden för större format)



 

 

Nedgrävda grillar, alla hade sitt speciella sätt att grilla på

 

Funnel Cake = supergott (smakade lite som churros i Spanien)

 

Brisket i bröd med bönor, var också supergott!

 

Det fanns en liten varningsflagga där jag ställde mitt icetea, perfekt! Har dock ingen aning vad den lilla flaggan fyllde för funktion egentligen...

 

Ha en trevlig dag! Nu ska jag bege mig ner mot tvättstugan för att göra lite nytta... Ciao!

 


Första träningen med Equestrian Team

Jag trodde jag skulle svimma idag uppe på hästen... Att stå i två-punkt-sits ute i solen i 34 gradig värme är ingen höjdare...varken i skritt eller trav är det någon höjdare... Jag fick en jätte söt buckskin Quarter idag med blåa ögon, stor och kraftig. Nästan lite som en stor och lite lugnare Dixie. Jag är så slut nu att jag inte orkar skriva mer...

Hörs imorgon, efter att jag varit på Cowboy Symposium. Hoppas ni får en trevlig helg! Nu ska jag ta en kall dusch!

Uttråkad!

Det är så tråkigt att alla har så mycket läxor att göra... Men jag har inga... Eller jag har en quiz som ska vara klar till 21 sept, men den måste jag göra på biblioteket, så det får väl bli i helgen kanske. Jag är jätte uttråkad att ingen har tid att göra något... BLÄ!

Kanske att jag skulle försöka mig på att lära ekorren, som hälsade på utanför mitt fönster, några konster... Baklängesvolt? Vacker tass?

Tequila-thursday blir det inte förens om en timme, segt nanting... Det började just blåsa mycket, undra om det är regn på väg in... Tyckte jag såg mörka moln i horrisonten när vi gick från The Market.

Bjuder på några fina kort på min fantastiskt vackra Tanja...


20-07-2010


20-07-2010


15-08-2010

Walmart

Har varit och handlat lite smått och gott idag. En tallrik, bestick, sop, en till handduk och lite mat. Det är svårt att handla mat till ett kök som varken har ugn eller någon kastrull till spisen... Så det blev salta kex (fullkorn) och philadelphiaost med grönsaker i, yoghurt (självklart Activia), bananer, en "limpa" av fullkorn och ostskivor, Oreocookies samt nudlar som man bara häller på varmt vatten för att tillreda (kanonbra snabblunch). Nu ska jag väl överleva några dagar till! Till middag (eller lunch) varje dag så planerar jag att äta från min mealplan, på de olika restaurangerna som finns här runtomkring på alla "dorms".

Idag kanske det blir "Tequila-thursday" igen... Vi får se!

Världens mest kända häst

Jag vet att det är flera hästmänniskor som läser min blogg... Kom igen nu och lägg ett förslag på vilken häst som är den mest kända hästen ni kan komma att tänka på! Tänk filmer, raser, betydande hästar osv.. På söndag avslöjar jag vilka vi tog upp på lektionen.

Rodeo!

Jag blev just bjuden att följa med på RODEO om två veckor i Amarillo! :) Jätte kul! Amarillo som är Quarter horses "huvudstad". Hon frågade även om jag ville följa med på "sky diving" i oktober, men det vet jag inte om jag vågar, så det hoppar jag kanske..

Lite bilder från idag


Hela flocken (dock bara rumpan på "Roany")


Hela flocken igen


Fuxen med lykta är mustangen, sen den bruna trion


De tyckte det var intressant att springa in i en av rundkorallerna


Den andra typ roan hästen med märkningar som kom idag


Bruna trion och feta "Roany"


Den andra roan igen med märkningar


Bruna trion och mustangen


De tre rundkorallerna, en till vänster, en rakt fram där Clay är med en häst och sen den man ser närmast kameran

Fler hästar är på ingång

Till nästa vecka ska det ha kommit in ännu mer unghästar. Det kommer bli roligt att få lite fler att jobba med. Det känns som att man nöter för mycket på de stackars unghästarna när de är så få.

2 nya hästar!

Det kom två nya hästar idag också! En brun, helt utan tecken... Så nu är det tre bruna hästar utan tecken som är i princip identiska... Och en som var någon form av roan, supersöt! Den hade massa märkningar, en på vänster sida av rumpan, sen stod det 51 på bogen på vänster sida och en 8 hade den till vänster om svansen. Jätte konstiga märkningar? Men den kom från någon ranch här i närheten.

Management and Training of Horses

Wosh, då var man hemma från lektionen i Management and Training of Horses. Jösses vad varmt och dammigt det var, mina ögon är fulla med damm och min svarta piké är brun-grå... Men det var en lärorik lektion I guess.

Chris började lektionen med att lägga ner den söta fuxhingsten jag jobbade med igår. Det gick utan större problem. Han satte lassot runt kotleden på ett framben och tog sen lassot upp över manken och runt magen på andra sidan. På så sätt kunde han lätt hålla kvar benet när hingsten ville ta sig loss och samtidigt lätt släppa efter när han gjorde rätt. Detta är inget jag vill prova på i första taget, men det såg ganska odramatiskt ut ändå. När han väl la sig ner (efter någon minut bara) så la han ner huvudet på marken och ville inte kliva upp. Chris kliade han på magen, huvudet, öronen, lyfte upp bakbenen, osv och han bara låg där. Tillslut satte sig Chris på han, han brydde sig inte, han kittlade han på magen, brydde sig inte... :) Han tyckte det var skönt att ligga på marken istället för att behöva göra massa jobbiga saker. Till slut skulle vi byta häst att demonstrera på, och först när den nya hästen kom in i rundcorallen ställde sig den lilla fux hingsten upp.

På tur stod "alpha mare, kicking and biting", aka Crazy Alice. En kolsvart, kanske mustang eller något, sto som inte gjort mycket i sitt liv och är labil och bits och sparkas mot allt och alla när hon får chansen. Det är en man som köpt henne och lagt ner massor med tid och pengar på att få henne frisk, mycket veterinärvård. Men på lördag ska hon gå på auktionen på Cowboy Symposium. Henne la Chris ner också för att i stort sett "dominera" henne. Hon är väldigt nonchalant och gav iväg några väl siktade sparkar mot en kille i klassen som hjälpte Chris. Han klarade sig undan som tur var! Men det gick galant för dem att lägga ner henne. Och sen arbetade han henne lite i rundcorallen. Vanligt horsemanship i stort sett. Få henne att vända utåt och byta varv, få henne att vända inåt och byta varv, stanna, komma fram, osv. Han tränade också flexibiliteten som vi gjorde igår, sedan sadlade han och red runt lite i repgrimma och grimskaft.

När de rider in unghästar här så vill de ha även den bakre sadelgjorden spänd och ganska hårt spänt (så den inte glappar). Och den främre och den bakre sadelgjorden måste sitta ihop, så inte den bakre sadelgjorden kan hamna bak vid virveln och irritera hästen. De gör detta för att sadeln ska ligga så stilla som möjligt när hästen har på sig sadeln för första gången och när de sedan sitter upp första gången, helt enkelt för att hästen ska få en bra första-upplevelse. Det blir svårare för sadeln att glida fram på manken till exempel om man har den bakre sadelgjorden. Viktigt att tänka på är att alltid spänna loss den bakre sadelgjorden först ifall hästen skulle springa iväg...

Jag tog lite bilder idag på våra hästar, men först ska jag gå och duscha! Jag ser förskräcklig ut!

Onsdag

Idag är det mulet ute och det småregnade när jag gick till skolan, men det är fortfarande kvävande varmt, säkert 25 grader. Värmen blir nästan värre när det har regnat eftersom då blir det fuktigt i luften och varmt på ett annat sätt. Jag gillar annars värmen här eftersom det är väldigt torrt i luften.

Nu ska jag byta om till jeans och boots för att bege mig mot Dub Parks Memorial Arena snart! Kanske att jag kan ta några kort idag på "våra" små hästar. Vi hörs senare!

Segt internet...

Varför är vårt internet här så segt på kvällen... Jag blir snart galen! Vad ska man sysselsätta sig med på kvällskvisten om man inte har någon tv, bok eller radio när internet är segare än segast! Att se ett klipp på 45 minuter tar nog uppemot 1,5 h för att det buffrar var 4 minut ungefär!..

SUCK!

Jag måste skriva upp att jag ska köpa den fjärde boken i Twilight serien nästa gång jag är iväg till någon butik. Apropå Twilight så var Robert Pattinson (som spelar Edward Cullen) i Lubbock igår på en bar som heter Cricket. Attans att man inte var där!

Hästar

Äntligen har de fått hästar till Dub Parks Memorial Arena! Så idag gjorde Chris lite demos, sen fick en kille och jag prova på var sin häst. Jätte roligt! Jag fick prova på en ettårig liten supersöt fux-hingst (Chris upptäckte att det var en hingst efter att jag var klar, så den hästen flyttades till en egen hage efter det). Det enda vi gjorde idag var att flexa (det är svårt att översätta till svenska när man hör allt på engelska) huvudena åt sidan, lära dem att släppa tryck och böja halsen åt sidan medan de står stilla.

Min lilla hingst ville inte stå stilla utan han ville helst gå omkring och titta efter sina kompisar eller annat runt i kring, men till slut gav han mig uppmärksamheten och stannade och böjde halsen. Vi snurrade på ett bra tag innan han tyckte det var värt att stanna. Och efter det gick det hur lätt som helst! Det enda jag var tvungen att göra var att lyfta upp armbågen och ta ytterst lite i grimskaftet för att få han att ge huvudet.

Chris menar att om man lär hästen att flexa huvudet åt sidan så har man mycket vunnet när man ska hoppa upp och rida första gången. Han jämför det med skidåkning; kan man vinkla/svänga skidorna åt sidan så kan man sänka farten. Samma gäller med hästar; kan man böja huvudet åt sidan så kan man sänka farten och det blir inte lika farligt att hoppa upp på en oriden häst.

Idag hade de fått dit fem hästar:

-ett mustangsto, som är hanterad lite från marken, fux med ljus man och lykta
-en fet quarter (sto), 3-4 år som är riden ca 40 dagar (alltså ganska efter i sin utveckling) har stegrat över med Chris, roan
-en quarterhingst, 1 år, fux med en liten stjärn
-två bruna quartrar, helt utan tecken, 2 år förmodligen, inte gjort mycket med (enda jag kunde hitta som skiljer dem åt är att den ena har jätte lite pannlugg, annars i princip identiska! Undra om båda är ston... En var ett sto iaf.) Den ena är väldigt tillgiven ändå och verkar ha en vilja att komma fram till människor.

Förhoppningsvis kommer det fler unghästar till arenan snart så vi får var sin! Vi är 10 i klassen nu...

Imorgon fortsätter vi med markarbetet på "våra" unghästar! :) De ska förhoppningsvis sätta upp 2 round pens till, så då har vi 5 stycken att arbeta i. Det här kommer bli jätte kul!

Football

I söndags var det football som gällde. Vi mötte upp utbytesstudenterna för att gå till tailgaten, eller som de kallar det här Raidergate. Där fanns det massor av spel, grillar osv. Men det var så fruktansvärt varmt (ca 36 grader i skuggan) så vi mesiga svenskar flydde fältet och gick till Stangel/Murdough istället för att äta frukost/lunch. Halv tre började matchen och vi hann precis! Arenan rymmer ca 55 000 pers, så det var ganska mycket folk som skulle in. Studenterna har dock en egen sektion med ca 14 000 platser. Vi orkade titta på matchen i ca 1,5 h, sen gick vi hem för att duscha (=svalka oss). Vi tänkte gå tillbaka till slutminuterna, men alla var fortfarande så varma att vi sket i det och såg resten av matchen på TV istället. Texas Tech vann iaf men de spelade visst skit dåligt. Jag kan i princip ingenting om denna sport, men det var vad de andra sa iaf. Här nedan kommer lite bilder från dagen:


Röda och svarta band klädde lyktstolparna på Carpenter Wells (idag är alla band borta)


Raidergate


Såhär klär sig fratsen


Sådana grillar hade jätte många, man kopplar den bakom bilen sen


Kö på motorvägen till matchen


På väg till matchen blev vi bjudna på lite öl


Närmar oss arenan (det stora huset till höger är privata- eller företagsbås som har stora fönster mot arenan på andra sidan)








Orkestern spelar


The Masked Rider
(Hästen heter Midnight Matador och är 11 år, han är tränad sen han var 3 år på att göra detta. Varje år har de uttagningar till vem som ska vara årets Masked Rider (ryttare alltså). Det är hemligt vem som är the Masked Rider, men jag vet vem det är för hon går i min klass, haha. Den tidigare Masked Rider hästen står nu på Equestrian Center och fungerar som westernhäst.)


Guns up!

Om det är någon som missat det så är Texas Techs färger röd, svart och vit. Tydligen så är Techs fans bland de värsta fansen mot bortalaget, buar och har sig.. De andra lagen gruvar för att komma till Tech. Stämningen var på topp!

Årets första game day!

Idag har årets första Red Raider match ägt rum (i football såklart), mer info och bilder kommer imorgon, för nu ska jag sova...

Ps. Det är nice att man hör polisbilar i snitt 3 gånger per dag här. Hörde en nyss samt att jag vaknade av en imorse...

Shopping



Blev 2 par jeans och ett par jeansshorts också. Nu avslutar jag för idag med att slapptitta på någon serie. God natt Texas och snart God morgon Sverige! :)

Matkoma

Jag kom just hem från mitt nya favorit-matställe här i USA; Olive Garden. Jag har ätit så mycket att jag tror jag spricker snart. Beställer man "Never ending pasta" så får man beställa exakt vilken pastasort man vill ha till vilken sås man vill och efter att man är nöjd så får man beställa en gång till utan att betala extra. Och till det får man sallad och bread sticks (otroligt goda!), som vi beställde in i tre omgångar... Först åt jag penne med alfredosås och andra gången blev det penne med creamy parmesan portabello, båda helt fantastiska! Det nästan bästa är att det blev över från båda portionerna så det tog jag hem i två take away-lådor (jag var inte ensam om att ta hem mat) så nu har jag lunch och middag imorgon:) (Sånt händer inte i Sverige.) Hela kalaset gick på 9.69 dollar samt dricks på 2 dollar så sammanlagt blev det ungefär 87 sek. FANTASTISKT! :)

Nu ska jag lägga mig och se på något skitprogram och sen sooooooooova! Har sovit jätte dåligt de senaste dagarna...

Uttagningen


Uttagningen var seriösare än vad V sa att den var förra året. Det var dock en jätte besvikelse. Anläggningen är jätte stor och imponerande men hästarna och arrangemanget var en besvikelse... Hästarna speciellt var en besvikelse. De var feta, omusklade, stela och sega... Det var inte jätte roligt.

Jag fick den tanigaste och stelaste hästen på stället tror jag. Det kändes värre än när jag red på ridskola och var 8 år. Det var riktigt illa, tog jag i en tygel drog han huvudet åt motsatt håll och kunde överhuvudtaget inte släppa bettet eller slappna av och gå i form. Kunde knappt fatta galopp heller... Tårarna är på väg nu för att jag saknar mina hästar (ja pappa, jag kallar Dixie min) ännu mer nu. Jag åkte hit för hästarna, men vafan var det där?


Fuxen med rött svansskydd red jag.

Uttagningen började med att vi var tvugna att skriva på massa papper att vi förstår att ridning är en farlig sport och att vi gör det på egen risk typ (det händer bara i USA). Sen fick vi sitta upp på våra hästar, jag tror jag hann rida max 5 varv innan vi skulle gå in och rida mönstret. Det var ett ganska enkelt mönster, ungefär som western horsemanship, men min häst ville knappt komma fram i galopp... Jaja, tjuvkikade lite på pappret där de skrivit kommentarer om alla ryttare och på mig stod det: "Very dressageish" Vad ska det betyda?

Det här är mina känslor just nu kring detta. Vi får väl se vad som händer framöver. Jag kanske bara råkade få den sämsta hästen på stället som dessutom hade en dålig dag?! Vem vet? Vi får se... To be continued.






Pluspoäng för den snygga sadeln!


Uttagning till Equestrian Team

Idag är det uttagning till Equestrian Team! Ska dit om en halvtimme. Kommer bli roligt att rida hur det än går med uttagningen. Jag är lite osäker på vad det är för sorts uttagning eller vad vi kommer göra.. Men men, dags att börja byta om, äntligen.

Skillnaden mellan tobiano och overo

Vet ni vad som skiljer färgerna tobiano och overo åt i Paint-sammanhang? Det visste inte jag, men nu vet jag.

Det är i huvudsak tre saker: en tobianos huvud skall vara mörkt, den har vitt över ryggen eller rumpan och den har jämnare linjer mellan det vita och det mörka än vad en overo har. 


Tobiano


Overo

(Bilder tagna från google.se)

Svart tobiano är en eftertraktad färg som gör att priset på en sådan häst går upp.
Andra eftertraktade färger är palomino och buckskin (dock inte i Paint-sammanhang).

Mina nya jeans


Supersöta

Vädret i Lubbock




Dessa två bilder är från i onsdags.


Denna bild är också från i onsdags. Ni ser att solen skiner, men det blåa rakt fram är inte blå himmel, det är ett blått moln! Som tur var kom det aldrig till Lubbock dock!


Men igår öppnade himlen sig för en halvtimme. Här kan man nästan se regndropparna. Det regnade MYCKET och blåste massor. När vi öppnade dörren blåste regnet in!


Sen började det hagla. Vissa var stora som köttbullar senare!


Det är svårt att se men stora delar av parkeringen är dränkt i vattenpölar och det forsar ner mot vägen till vänster. De har så dumt system här när det rengar för de har inget avloppssystem som vi har hemma. Utan här forslas allt vatten på vägarna tills det kommer till en konstgjord "sjö". Dessa sjöar finns lite överallt här.

Ekorren

Här är den söta ekorren igen. De två övre bilderna är tagna i onsdags och den nedersta igår.






Han syns knappt, men han sitter där uppe på en gren helt blöt, stackarn.

Nya tag

Jag försöker ta nya tag och se på saker positivt nu. Tanja var och förblir den finaste ponnyn i mina ögon, hon kommer alltid finnas i mitt hjärta och i mina tankar. Vi gjorde många roliga saker tillsammans och hon lärde mig mycket. Bland annat lärde hon mig att få bra balans... Hann säkert ramla av henne 50 gånger om inte mer, jag tappade räkningen när jag var kring 30.

Vila i frid Hjärtat mitt

Tanja
1987 - 1 sept 2010










Hjärtats ena favorit snack (dock helst bruna bananer) och det andra var maskrosor



















Du kommer alltid finnas i mitt hjärta
Tills vi ses igen

1 sept...

Försöker sysselsätta mig med skolarbete idag. Jag har ganska mycket att göra och koncentrationen är inte på topp... Måste köpa en bok samt göra två läxor och sen får jag inte glömma bort mötet med alla utbytesstudenter på Starbucks vid halv 5. Måste även komma ihåg att skriva ut några papper på bibiloteket, men det är omöjligt att hitta en ledig dator under dagen, så jag får väl gå dit ikväll. Det är helt sanslöst hur mycket folk det är på denna skola!

Händelserik dag

Idag har jag haft tre lektioner, eller förresten två lektioner för den tredje blev inställd för att läraren inte skulle kunna komma. Dagen började med "Principles of Photography" där vi såg en film om skönhet. Det var inte jätte kul men det är värt att tänka på. När jag kom hem från den lektionen så såg jag den söta ekorren som jag publicerade tidigare idag. Efter det så hade jag "Video Production in Agriculture" där vi såg på en jätte söt film från Youtube (Mini-pig craze om någon vill se jätte söta minigrisar). Men vi kollade inte bara in de söta grisarna utan hur många tagningar som den bestod av, hur de har filmat, osv.

Sedan var jag tvungen att köpa några saker till Video Production kursen så jag och V åkte iväg till Best Buy igen och inhandlade det... Det var inte kul att lägga ut så mycket pengar på sånt tjafs, men jag har i alla fall pratat med en tjej i klassen så vi ska dela på det eftersom att man fick 6 videokasetter och X antal DVD-skivor i varje förpackning.. Därefter så gick vi in på Cavenders precis brevid och kollade in ett par nya jeans åt mig. Det var verkligen inte kul att jag fick färg på mina andra jeans första dagen jag använde dem... Men jag ska försöka få tag i något medel som kan få bort färgen. Jag tänkte ändå att det kan ju vara bra att ha två par jeans att kunna alternera mellan om jag nu skulle få bort färgen.

Det roligaste som hänt idag var nog när jag och V var på väg mot Best Buy med hennes bil och vi ser hur en kundvagn börjar glida ut i vår fil mitt på vägen (vi var inte på någon parkering), kanske 50 m framför oss. Det var tvåfilig väg med hastighetsbegränsning kring 70 skulle jag tro. Kundvagnen kommer från höger och vi ligger i höger fil, så hon börjar byta fil till vänster. Men kundvagnen rullar fort så hon byter fil tillbaka till höger och vi missar den precis! Dock hade inte bilen bakom till vänster lika tur, utan kundvagnen kör in i hans kofångare fram och faller omkull mitt på vägen. Då kommer bilen bakom den första bilen och håller nästan på att köra över kundvagnen. Alla väjde åt olika håll och det blev nästan ett kaos bakom oss!.. Det var komiskt hur kundvagnen ens tog sig ut på vägen, men sen att den krockade i bilar var väl kanske inte lika kul.

Nu ska jag sova i alla fall, lektion 10.00 imorgon.

RSS 2.0