Management and Training of Horses

Wosh, då var man hemma från lektionen i Management and Training of Horses. Jösses vad varmt och dammigt det var, mina ögon är fulla med damm och min svarta piké är brun-grå... Men det var en lärorik lektion I guess.

Chris började lektionen med att lägga ner den söta fuxhingsten jag jobbade med igår. Det gick utan större problem. Han satte lassot runt kotleden på ett framben och tog sen lassot upp över manken och runt magen på andra sidan. På så sätt kunde han lätt hålla kvar benet när hingsten ville ta sig loss och samtidigt lätt släppa efter när han gjorde rätt. Detta är inget jag vill prova på i första taget, men det såg ganska odramatiskt ut ändå. När han väl la sig ner (efter någon minut bara) så la han ner huvudet på marken och ville inte kliva upp. Chris kliade han på magen, huvudet, öronen, lyfte upp bakbenen, osv och han bara låg där. Tillslut satte sig Chris på han, han brydde sig inte, han kittlade han på magen, brydde sig inte... :) Han tyckte det var skönt att ligga på marken istället för att behöva göra massa jobbiga saker. Till slut skulle vi byta häst att demonstrera på, och först när den nya hästen kom in i rundcorallen ställde sig den lilla fux hingsten upp.

På tur stod "alpha mare, kicking and biting", aka Crazy Alice. En kolsvart, kanske mustang eller något, sto som inte gjort mycket i sitt liv och är labil och bits och sparkas mot allt och alla när hon får chansen. Det är en man som köpt henne och lagt ner massor med tid och pengar på att få henne frisk, mycket veterinärvård. Men på lördag ska hon gå på auktionen på Cowboy Symposium. Henne la Chris ner också för att i stort sett "dominera" henne. Hon är väldigt nonchalant och gav iväg några väl siktade sparkar mot en kille i klassen som hjälpte Chris. Han klarade sig undan som tur var! Men det gick galant för dem att lägga ner henne. Och sen arbetade han henne lite i rundcorallen. Vanligt horsemanship i stort sett. Få henne att vända utåt och byta varv, få henne att vända inåt och byta varv, stanna, komma fram, osv. Han tränade också flexibiliteten som vi gjorde igår, sedan sadlade han och red runt lite i repgrimma och grimskaft.

När de rider in unghästar här så vill de ha även den bakre sadelgjorden spänd och ganska hårt spänt (så den inte glappar). Och den främre och den bakre sadelgjorden måste sitta ihop, så inte den bakre sadelgjorden kan hamna bak vid virveln och irritera hästen. De gör detta för att sadeln ska ligga så stilla som möjligt när hästen har på sig sadeln för första gången och när de sedan sitter upp första gången, helt enkelt för att hästen ska få en bra första-upplevelse. Det blir svårare för sadeln att glida fram på manken till exempel om man har den bakre sadelgjorden. Viktigt att tänka på är att alltid spänna loss den bakre sadelgjorden först ifall hästen skulle springa iväg...

Jag tog lite bilder idag på våra hästar, men först ska jag gå och duscha! Jag ser förskräcklig ut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0