Studiebesök på veterinärstation i Texas

Idag så var vi på studiebesök på en veterinärstation en bit utanför Lubbock, i Lamesa. Brock Veterinary Clinic hette veterinärstationen. Dem är specialiserade på hästar, men jobbar även med kor och smådjur.

När vi kom dit höll dem på att arbeta med en unghäst som hade brutit av en tand på längden, så halva tanden hade dem fått ut och utredde nu hur dem skulle göra med den andra halvan.

Samtidigt så avlivade dem en häst utanför, som dem sedan obducerade och dem som ville fick titta på. Jag och tre andra valde att inte titta. Vi stannade inne och var med när en veterinär gjorde ultraljud på en racehästs senor. Inte jätte intressant, men bättre än att se dem sprätta upp en häst som man såg dem leda ut från hagen för 3 minuter sen... Det var riktigt obehagligt att se den ta sina sista andetag... Dem avlivade den med sprutor.

Men eftersom så kom det in folk som inte klarade av att titta på. Vissa var svim/spyfärdiga...

I en av boxarna inne på kliniken så rullade en av hästarna runt och fastnade mot väggen så en veterinär var tvungen att gå och dra bort den från väggen, i huvudet. Det såg inte ut att vara det lättaste att flytta på en liggande häst...

Hästen med tanden som hade gått sönder stod i en sån här liten box, halvt nersövd, och fick för sig att börja backa och vrida huvudet och satte sig nästan på rumpan... Det hände mycket när vi var där... Men förmodligen så är det en vanlig dag på deras arbetsplats.

Vi fick även se deras operationsrum, med all utrustning. Bord, hissar, osv.. Dem gör i snitt 2 operationer per dag, över 600 operationer på ett år. Igår hade dem gjort 5 operationer och imorse innan vi kom vid 10 hade dem hunnit göra 2 operationer.

När hästarna vaknar upp från operation så är dem i en helt vadderad box, både väggar och golv är vadderade. Sedan så får dem flytta ut i boxarna inne på kliniken. Ovanför "kontorsdelen" så fanns det en lägenhet där en av assistenterna bor så hon har koll på alla hästar som står i boxarna över natten, genom ett fönster in mot kliniken.

Det var en jätte fin klinik, men jag måste säga att jag gillar mer att se friska hästar! (Speciellt levande hästar...)


Bild från Paloduro Canyon

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0