Chickén Itzá

I måndags så åkte vi runt med vår hyrbil och kollade på mer pyramider. Under vår Mexico-vistelse denna gång så såg vi pyramider på tre olika ställen; Tulum, Cobá och Chichén Itzá! Chichén Itzá var det mest imponerande stället! Vilka byggnader! Chichén Itzá är även ett av världens sju nya underverk! 

Observatorium

I detta observatorium kunde man se en strimma av ljus två dagar om året, när dag och natt är lika långa, alltså 21 mars och 21 september. Detta för att de skulle veta när de skulle så och när de skulle skörda. 


Såhär såg pyramiden ut när den hittades, den andra sidan är återuppbyggd (den sidan som är bakom oss när vi hoppar i föregående inlägg)

Hur de visste hur pyramiden har sett ut är för att i pyramiden så finns det en exakt likadan pyramid fast mindre. Detta för att Maya-indianerna byggde en ny pyramid på den gamla pyramiden varje 52:a år. Detta hade att göra med deras kalender, varje 52 år så förnyades kalendern. 



På årets kortaste dag, alltså 21 december så bildas det en "orm" från toppen av pyramiden till botten av trappkanten där det är ett ormhuvud. Den bilder 7 "bågar". Det är svårt att förklara utan att ha en bild som visar hur denna ormen bildas...

Står man mellan denna stora pyramid och en mindre pyramid så ekar det väldigt ovanligt. Klappar man i händerna så låter ekot nästan som en fågel som kraxar. 


Detta är krigarnas tempel

På årets längsta dag, alltså 21 juni, så går solen upp mellan de två pelarna i mitten av detta tempel. 


Maya-indianernas spelplan

På denna spelplanen spelade de ett bollspel som gick ut på att få en boll genom hålen på väggarna. Dem spelade i lag om sju personer och bollen fick skjutas genom att stöta bollen med höften, eller den andra teorin axel, armbåge, höft och knä. Dem spelade tills ett lag gjorde ett mål och personen som gjorde målet offrades. Det var en stor ära att offras. Det förlorande laget fick hugga huvudet av vinnaren. Detta är en sport jag gärna skulle vara dålig på! 

När man står i mitten av spelplanen och klappar i händerna så ekar det sju gånger. 

Nu ska vi åka iväg till Texas Roadhouse och äta middag. Det kommer bli mums! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0